Szakacsi.hu

Új mini bölcsőde kialakítása Szakácsi településen TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00034

A kedvezményezett neve: SZAKÁCSI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00034

A projekt címe: Új mini bölcsőde kialakítása Szakácsi településen

A szerződött támogatás összege: 95 134 675

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.05.14.

A projekt tartalmának bemutatása:

A település vezetése pályázatot nyújtott be bölcsődei szolgáltatás kialakítására, mely támogatásban részesült. A településen így egy új két csoportos, 14 férőhelyes mini bölcsőde létesül.

A projekt keretében megvalósítandó önállóan támogatható tevékenységek közül az B) új mini bölcsődei szolgáltatás létrehozása a cél, új épület építésével.

A kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek közül az akadálymentesítése, az energiahatékonysági szempontok érvényesítése, valamint a nyilvánosság biztosítása releváns e projekt keretében.

Szakácsi a Petőfi utcán, a 89 helyrajzi számú ingatlanon kívánja az új bölcsődét kialakítani, mely az önkormányzat 100%-os tulajdonában van.

A tervezési terület a Petőfi Sándor úton, a könyvtár épülete mellett helyezkedik el. A terület jelenleg üres, rendezési terv szabadon álló beépítésmódot ír elő a területre. A tervezendő bölcsőde, melegítőkonyhás kialakítású, főzőkonyha közelben biztosított.

A tervezett bölcsőde gépkocsival a Petőfi Sándor útról közelíthető meg.

Az épület, földszintes, magastetős kialakítású. A kisméretű telek nagyban befolyásolta az épület kialakítását.  A Petőfi Sándor útra néző homlokzata dél-nyugati tájolású, a csoportszobákat erre az oldalra helyeztük. Keleti oldalon van az épület főbejárata, erre az oldalra helyeztük el a parkolókat, valamint innen nyílik a gazdasági bejárata is. Az északi oldalon lettek elhelyezve a szociális és kiegészítő helyiségek, valamint a melegítő konyha. A játszóudvarra az átadó helyiségből lehet kijutni. A gondozási egységhez tartozó játszóudvar, kert területe körbekerített, átjárás a területen nem történik. A nyugati oldalra került a fatüzelésű kazánház, amely a megközelíthetősége miatt a keleti oldalra is terveztünk gépkocsival történő bejutási lehetőséget.

Az épület akadálymentesen megközelíthető, akadálymentes parkoló és további két parkoló az épület keleti oldala mellett lesz elhelyezve.  A bejárat akadálymentesen rámpán keresztül közelíthető meg.

Az épület előtere babakocsi tárolására is alkalmas méretű. Az előtérből nyílik a szülői akadálymentes WC és a gyermeköltöző. A gyermeköltözőből az épület szinte valamennyi helyisége elérhető: a két csoportszoba, a gyermek vizesblokk, személyzeti öltöző, gondozónői szoba, melegítőkonyha tálalója, valamint a terasz.  A teraszajtó előtti rész fedett kialakítású. A gyermek vizesblokk a két csoportszoba között kapott helyet, mindkét szobából, valamint az öltözőből is megközelíthetően.

A melegítőkonyhai blokk külön bejárattal készül. Előteréből a melegítőkonyhán kívül dolgozói mosdó-öltöző-WC és hulladéktároló nyílik. A konyhával egy légtérben, de elkülönítetten került kialakításra a tálaló. A tálalóból kétmedencés mosogató nyílik. A melegítőkonyhában a csecsemők étkeztetéséhez szükséges eszközök mosogatására külön mosogatót és tároló egységet terveztünk be.

A takarítószer kamra a mozgáskorlátozott WC-ből nyílik, az egyik csoportszobából nyílóan kisebb játék tároló helyiséget alakítunk ki.

Az akadálymentes parkolót és 2 db parkolót az épület mellett az oldalkertben helyezzük el.  Elhelyezendő kerékpártároló száma 1 db 4 állásos, amely nyitott kialakítású, a parkoló mellett kapott helyet.

Az épület fűtése központi fűtéssel történik. Tervezett kazán fatüzelésű, hőleadó felület radiátor.  A HMV termelést elektromos bojler biztosítja. Tűzhelyek elektromos rendszerűek. Az épület elektromos hálózatra csatlakozik. Az épületben kamera és riasztó rendszer kiépítését terveztük.

A játszókertet a gazdasági udvartól kerítéssel és élősövénnyel kell leválasztani. A kerítés 1,20 m magas, függőleges osztású, kerítéselemek között 8 cm távolsággal.

Az udvar nagyrész füvesített területű. Kialakításáról, illetve pótlásáról gondoskodni kell. A kertben kerülnek elhelyezésre a gyermekjátékok, homokozó.

A bölcsőde kialakítására a településen napjaink igényeként merült fel a lakosság részéről, ugyanis a településen jelenleg sem magánbölcsőde, sem családi napközi nem található, így a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátása és gondozása, illetőleg nevelése nem biztosított. A beruházás főbb célkitűzései az alábbiak szerint foglalhatók össze: – a településen 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátása, gondozása intézményi keretek között.

A kivitelezés elérte az 50%-os készültségi szintet 2021. szeptemberében.

A kivitelezés elérte az 100%-os készültségi szintet 2021. novemberében.